Gveaway Photo Polaroid Azhafizah.com

Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/



Encourage That Courage

Assalamualaikum...
Related image
p/s: so minnie chose to keep wiggling his hips HAHAHAHA


Morning, pals! Baru bangun tidur ke tu?
I have no class for this morning.
And supposed to do my assignment.
Yet here I am. Hehe

So pepagi ni nak story sikit
pasal apa yang jadi last July.
Yeah. Cerita lama. Hahahaha
Tak apa. Teruskan baca.

Last July ayah Farahin patah tiga jari kaki.
Seminggu duduk wad. Seminggu tak merokok.
Bosan sungguh lah gayanya. Hahaha
Anyway, sekarang dah hampir sembuh sepenuhnya.

One lazy morning, ayah tetiba call Farahin which Farahin rasa pelik.
Rasanya ayah tak kerja pagi tu? Bila Farahin angkat call
ayah cakap "beritahu mak elok2 taw."
Aik! Lain macam je ayat tu?
Masa tu ayah dah dekat hospital pun
tunggu turn treatment.

Setengah jam lepas tu, ayah call lagi.
Ayah minta Farahin datang hospital.
Katanya kalau doktor bagi lepas balik,
nanti Farahin bonceng ayah. Masa tu dah cuak.
Sebab Farahin tak berani nak press skuter
redah jalan besar. Huhu

Honestly, Farahin felt dissapointed dengan diri sendiri masa tu.
Ayah sakit, masuk hospital, takkan Farahin tak mampu nak buat apa?
Farahin ni anak sorang. Siapa lagi mak ayah boleh harapkan?
Sampai bila nak takut2 ni? Tolonglah jangan perempuan sangat!

Ten minutes later, I got the courage.
Cucuk kunci. Press handle. Farahin nekad redah jalan besar pergi hospital.
Tangan tu memang genggam kuat sungguh lah handle tu. Haha
Sampai hospital, tengok ayah tengah duduk dekat kerusi roda
dengan kaki berdarah tapi ditutup dengan tuala Good Morning yang dah buruk.
Maklum, hospital kerajaan. For sure slow kan. Huhu

Since that, I learned that COURAGE ni memang tak pernah ada.
Courage ada bila kita ENCOURAGE diri kita.
Takut tu. Takut ni. Tak nak tu. Tak nak ni.
Bukan sebab kita tak ada courage.
Kita yang tak nak encourage diri kita untuk bina courage tu.

Well, since then Farahin dah berani press skuter sampai ke bandar. Hahahaha
Selalunya parking setempat je sebab tak berani pusing2 jalan besar dekat bandar.
Tapi sekarang dah berani hadap traffic light pun. Kahkahkah
Bawa mak pergi bank. Pergi pejabat pos sendiri.
Ambil KS1M Bank Rakyat sendiri.
Dengar cerita dah nak tukar balik ke baucar? Hawau lah.
Gigih orang panaskan buntut tunggu giliran dekat bank tu
demi sekeping kad. Hahahahaha

Biasanya kalau apa2 mesti minta member teman.
Farahin sponsor skuter. Dia press je. Hehehehe
Tapi sebelum naik new semester, sempat member tu bonceng dengan Farahin.
Senyap je dia dekat belakag tu. Seronok duduk belakang. Hahahaha

Till then, tu lah story yang Farahin nak share.
Kita masing2 ada anxiety masing2.
Tapi nak atau tak, one day kita kena hadap anxiety tu.
We called it DESPERATION.
Sebab desperate, Farahin finally built the courage.
Hope you guys pun dapat build that courage one day.
So here I wish you Good Morning!
And Good Luck! =)







What you have may not what you build.
But what you build is absolutely yours.






Permudahkan Yang Mudah

Assalamualaikum...
Image result for treat yourself typography

Hello, peeps! Dah malam ni.
Dah nak tidur ke? Awalnya tidur.
Buat yang masih berjaga tu, apa kata
teruskan baca post Farahin ni. Hehe

Farahin dah lama nampak. Dah lama perasan.
Dah lama terfikir nak tulis pasal ni.
Tapi dah lama juga asyik bertangguh.
Eh! Banyak pula 'dah' dia. Hahahaha

Okey. Siapa yang tak tahu yang setiap hari things happened? Siapa yang tak tahu yang setiap hari there will be a little changes? Setiap hari juga ada susah dan senang yang kita terpaksa dan mesti tempuhi. Farahin pasti you guys tahu. Tapi tahu tak yang semua tu tak complicated yang kita sangkakan? Tahu tak yang semua tu adalah berpunca daripada perkara2 mudah yang kita endahkan? Jadi malam ni Farahin nak share sikit tips untuk mudahkan hari2 you guys dan orang sekeliling dengan permudahkan yang mudah. Hehe

1. Two Ways in a Path

Dua jalan dalam satu laluan. Kalau jalan raya ada dua jalan(arah/hala), begitu juga dengan laluan yang kita guna untuk berjalan. Kalau berjalan tu, minta2 tolong consider orang dari arah depan dan belakang. Kalau rasa nak berlenggang macam cik siti wan kembang, berjalan biarlah di tepi. Beri laluan kepada orang yang nak cepat dan mengejar masa. Dah lah berlenggang, berkawad pula tu beramai-ramai dalam satu laluan tu, orang yang dari arah depan atau belakang tu pula terpaksa tarik brek emergency atau buat lencongan maut sebab nak elakkan road block ni. Jadi INGAT! Two Ways in a Path. Ada masanya kita ni berkongsi titik temu sebelum berpisah takdir. Hihi

2. Door to Politeness

Pintu. Ada apa dengan pintu? Pintu tu sempadan di antara ruang dan pertemuan. Kalau rasa2 dekat belakang you guys ada orang yang nak guna pintu yang sama you guys guna, why not let the door open for that person. Mana tahu jumpa jodoh? Eh! Hahahaha. Kita tak tahu yang mungkin orang tu nak cepat atau ada hal2 penting yang dikejarkan. Jadi tak salah kan kalau kita buka dan lapangkan laluan dia? Farahin did this at the bank once. Pak Cik misai putih senyum je dekat Farahin. Guard yang diri tepi pintu pun senyum. Believes me! Benda ni kecil. Tapi besar maknanya. Lagipun mudah je nak buat.

3. Fill The Bin, Not Spill It!

Tong sampah. Gunanya untuk diisikan dengan sampah. Tapi apa yang Farahin biasa buat, Farahin isikan dengan rasa menyampah. Kenapa? Farahin yang patut soalkan kenapa. Kenapa sampah2 dalam tong sampah tu dibiarkan bertimbun macam mangkuk ABC? Masalahnya bukan bertimbun sebab tong sampah tu betul2 dah penuh. Tapi sebab ruang dalam tong sampah tu tak digunakan sepenuhnya. TOLONG! Tolong bila buang sampah tu pastikan saiz sampah tu tak terlalu memakan ruang. Kalau buang bekas minuman, boleh je kemekkan bekas minuman tu sebelum dibuang. Kalau buang bekas2 polistrin, boleh je dipatahkan dulu sebelum dibuang daripada dicampak buang sebiji2. Kalau tak, apa guna bahan2 mudah lupus atau musnah ni? Minta majulah sikit. Penggunaan beg plastik tong sampah pun boleh dikurangkan. Stress tengok sampah bertimbun pun kurang.

4. Laugh No Rough

Ketawa. Ketawa tu pengubat. Tapi ada je ketawa yang bawa penyakit. Contohnya, bila bergurau dengan kawan2 atau sesiapa pun tak perlu nak buat ad-libs yang keterlaluan macam tendang pintu bilik air sebab nak kenakan kawan yang tengah mandi. Benda tu benda awam. Bukannya pintu buluh kampung orang asli. Ada juga yang guna alat2 keras untuk diacah pukul pada kawan. Gurau memang gurau. Tapi kita semua tahu istilah TAK SENGAJA kan? Tak sengaja yang tak mendatang mudarat tak apa. Tapi macam mana kalau sebaliknya? Tak sengaja pun, salah tetap salah kan? Things happened. Expected. Unexpected.

5. Silent is Free Respect

Bab ni personal sikit. I kept experienced this and it got me pissed off. Kawan memang kawan. Tapi jangan sampai hilang respect. Kalau kawan atau kawan kepada kawan tengah solat atau baca Al-Quran, tolonglah elakkan bunyi2 yang mengganggu. Tak salah pun kalau kita duduk diam, dengar je bacaan dia. Kalau ada kawan tengah tidur, bukan nak ajak tidur sekali. Tapi tolonglah jaga suara tu. Sembang pun bukan dalam kilang mesin. Tak perlu nak tinggi2 kan suara tu. Yang hidup berjiran terutama asrama sebab bilik rapat2 kan, gelak tu tak payah nak test pitching sangat khususnya perempuan. Kalau malam2 tu mengganggu orang nak study dan tidur. Kalau siang2 pula macam tak sopanlah sampai orang aras bawah dekat lobi tu dengar. Masing2 ada waktu santai dan rehat. Jadi tolonglah hormat. IT'S FREE!


Kesimpulannya, things happened, things changed. Tapi worst or better? Kita sibuk menatap gambar besar. Tapi kita lupa gambar besar tu adalah hasil dari gambar2 kecil yang dicantumkan. Tak rumit. Simple. Manusia ni je yang lalai. Tamak dan menyusahkan diri sendiri.



Till then, Farahin tamatkan post malam ni.
Terima kasih sebab baca. Harap bermanfaat.
Farahin pun manusia.
I did, I experienced, I share. Hihi
Goodnight. Bubye









We talk about how to make it better
but we forget to stop the bad or make it less.




Burden Face

Assalamualaikum...
Image result for kaneki ken gif

Hey ya! Alamak macam makin kerap pula main conteng2 dekat blog ni. Hehehe
Nak share sikit apa jadi masa kelas pagi tadi. Kelas Web Scripting.
Kelas yang buat Farahin rindu zaman2 aktif jadi blogger. Hahahaha

So masa kelas tadi Farahin and my partner
patutnya present a bit about our mini project to the lecturer.
But then once kita orang dah sampai kat meja dia,
tiba-tiba dia komen macam ni.
"Farahin always have this hardworking...burden...face...something."

Maka bermulalah sembang2 kami berdua.
Sehinggalah Farahin mentioned this,
"Unfortunately, I am an introvert. I don't talk much
but I love to write. I am a blogger."
That's it! I slipped. Hahahahaha

After that, he asked me more
"Oh! You love to write. Then you should try
writing poetry. Do you write poem?"
"Yes, I did!" Again. I slipped! Hahahahaha
Lecturer minta Farahin tunjuk blog Farahin.
It was embarrassing. But actually I love to let he see it. Hehe

Dijadikan cerita Farahin tunjuklah puisi2 tua Farahin.
And he said, "That's many! You should write a book!" Haha
Well, Farahin memang pernah berangan nak jadi penulis dulu.
Lepas tu, he asked me to read one of my poem. Alamak!
Bukan baca bisik tahu. Tapi in front of the class.
I did it! With the whole heart and soul.
Sampai nak menangis sebab feeling sangat dengan puisi tu.

Since someone mentioned about my 'Burden Face',
Farahin mula fikir bila dan kenapa?

WHEN? WHY?
When ada orang bergantung kepada Farahin. Sebab Farahin rasa this high of responsibility feel. I take it seriously. I don't play with it. Yes! At negative point, it is a burden. But at positive point, Farahin rasa I am a trustworthy person. So it's actually good!

When I cannot handle the crowd. It's a gifted nature  for some introvert memang tak boleh handle suasana bising. We feel pressure macam belon yang dihimpit dan tunggu masa nak meletup tapi tak tahu bila sebab we try to hold it in as well as we can. Tapi since Farahin sentiasa ajar diri untuk tak terlalu taksub dengan my introvert side dan cuba suaikan diri dengan keadaan, Farahin sometimes good sometimes not bila dalam crowded. Huhu



Setakat ni tu je la yang dapat Farahin fikirkan punca lahirnya 'Burden Face' ni. Hehe
Till then, thank you for your time!
So glad Super Junior.ᴱᴺᵀ masih ada pembaca.
Bubye. See you soon. =)





What you see may not what you actually know.




Least Things To Do as a Group Member

Assalamualaikum...
Image result for super junior team hug gif
Hello, peeps!
Tajuk post malam ni macam formal kan?
A bit casual but strict ha? Haha
To be truth, rasa bengang di dada ni dah menebal for a few days.
So nak ceramah lah sikit malam ni. Hahahaha

Least Things To Do as a Group Member.
Perkara yang sekurang-kurangnya dilakukan
sebagai seorang ahli kumpulan.
Actually, Farahin nak add SHOULD.
Tapi tajuk post tu jadi panjang sangat lah pula.
Tak apa. Farahin modify kat sini.
Least Things Should Be Done as a Group Member.

1. TIME MANAGEMENT (Pengurusan Masa)
Kalau dah berjanji, dah confirmed, tolonglah datang group meeting tu on time. Kalau perut tu menjerit sebab tak makan lagi, bungkus harung sekali dalam meeting. Jangan biar members lain menunggu. Kalau rasa memang akan lambat, inform awal2. Lebih baik kalau sertakan sebab bukan alasan tak bersalah. Yalah. Like "aku kat kafe. tak makan lagi. baru nak makan." Haa makanlah sambil telan maki hamun members yang bergumpal-gumpal dalam hati tu.

2. RESPOND (Tindak Balas)
Semua cukup deria kan? Farahin yang rabun jauh makin teruk pun belum buta lagi. Alhamdulillah. Kalau dalam group Whatsapp/Facebook/Messenger tu, kalau rasa diri tu tak berapa aktif nak bangkitkan isu2 penting untuk dibincangkan, tolonglah aktif bila leader group mengharapkan respond daripada group members. Paling2 YA atau TAK pun takpe. Leader tu pun bukannya perfect. Dia cuma nak nampaklah yang group dia ni actually function. Tak payah nak silent reader sangat. Ingat malaikat?

3. COOPERATION (Kerjasama)
Asalnya, kita semua ni memang bahlul hundred percent. Memang tak tahu apa2. Tapi tak bermakna kita tak boleh. Bila tugas dibahagi-bahagikan, tak payahlah gedik sangat tak nak yang tu tak nak yang ni. Dah lah tak nak. Lepas tu tak reti nak decide tugas sendiri. Presentation sembang2 pun nak tarik muncung itik. Presentation je. Sembang je apa yang mampu. Yang penting mulut tu function. Jangan nak merengek je macam belum baligh.

4. BE A LEADER WHEN YOU ARE NOT!
Hawau lah kalau semua benda nak campak kat leader! Leader pun ada masa turun naik dia. In case leader absent, tak salah kalau a group member take incharge. Kalau semua take incharge lebih memakmurkan. Jangan jadi macam kambing tak ada pengembala. Berkerumun sambil mengembik je reti. Pandai2 lah bawa diri. Everyone is a leader. Trust me!

5. COMFORTING (Meringankan Beban)
As a group member, janganlah biarkan leader tu terkontang-kanting seorang diri uruskan final touch. Even kalau rasa diri tu tak tahu nak buat apa, macam mana, at least temanlah leader tu. Contohnya, bila leader Whatsapp something tengah2 malam tu bermaksud ada lah yang tak kena. Sama ada final touch tu ada kurang dan salahnya. Atau leader tu yang on critical pressure. Jadi tolong, TOLONG jangan buat don't mind, don't care, don't know dengan leader atau group member yang sedang struggle ni. Temanlah dia. Even setakat tekan2 on keyboard "Do you need help?" atau send emoji untuk cheer dia. It's helping! Believe me.

Okey. Rasanya lima tu pun dah okey untuk dipraktikkan. Obviously, Farahin tak rujuk mana2 buku atau tips. It's my doing. I did. I felt. I share. Farahin pun bukannya hundred percent the best group member. Tapi Farahin memang amalkan benda ni. Ingat! Dia tu manusia. Dia tu kawan. Dia tu orang yang akan share graduation stage dengan kita nanti. Tak salah malah lebih baik kalau kita saling membantu. Kecil, sedikit pun tak apa.

Till then, thank you for your time!
Goodnight. Bubye. =)








If you cannot spread LOVE, don't spread HATE.




Birthday Giveaway November

Assalamualaikum...
Hello, peeps! Jom JOIN giveaway ni.
Farahin pun dah lama tak layan giveaway ni.
Jom jom! Due date lambat lagi.
Syarat mudah2 belaka.
Hadiah pun menarik. muehehehehe

Anyway, tuan blog tanya...
macam mana Farahin jumpa giveaway ni?

Hmm. Jodoh kot? Petang2 ni jalan2 tengok blog orang.
Eh! Jumpa pula giveaway ni kat blog tuan blog sendiri. Hehe

Ini bukti Farahin dah memenuhi terma & syarat untuk JOIN giveaway ni.







Tak lupa juga, nak calling2 kawan2 blogger ni juga
untuk JOIN giveaway Blogger Nabila Syifa ni.

Okey, done!
Farahin dah JOIN!
Korang bila lagi? hehe





Introvert Switch On

Assalamualaikum...
Image result for anime girl lonely gif
Hello, peeps! Wah wah wah tajuk hari ni. Haha
Introvert? Yes, me! Switch On?? Hihi
Ni yang nak cerita ni.

Lunch tadi like usual,
Farahin The Lone Ranger lunch sorang2 kat kafe.
Pilih meja paling belakang paling hujung sekali.
Sebab kat situ ada kipas. Hahahaha
Tertutup dan senyap tu tak payah mention kot.
Nampak meja kat sebelah tu ada beg.
Ada orang lah tu kan.

Lepas Farahin ambil makanan semua,
back to my seat...ops!
Lelaki rupanya yang duduk kat meja sebelah tu.
Tak apa. Biarkan dia makan dengan sudu dan garpunya.
Kite makan cara kite. Bismillah. Tangan kanan. Haha

Well like mentioned,
Farahin ni introvert. Semua pasti tahu apa itu introvert.
Kalau tak, boleh rujuk Google Ahjussi.
Pak cik tu makin tua makin berguna. Hahaha
So in that situation, 2 meja dalam satu ruang,
2 orang duduk di tempat masing-masing, senyap dan tertutup...
Aipp! Korang bayang apa tu? Haha

So in that kind situation,
terdetik di fikiran.
Jodoh siapalah yang makan sorang2 ni?
Dia ni Lone Ranger juga ke?
Sotset2 dari tadi, selsema mamat ni. Ke resdung?
Swicth On! That's how I'm speaking to my surrounding.

Some typical thought mungkin beranggapan Farahin ni masuk air.
But a big NO. It was just a moment yang Farahin rasa kinda rare.
The silent. The weak awkwardness yang mungkin Farahin je rasa.
When Farahin tak toleh lagsung ke kiri where he sat
dan cuma pandang ke kanan ke luar tingkap and had a taste of the moment.

Look, this is life.
Kadang2 kita ditempatkan dalam satu ruang
dengan orang yang kita tak pernah jumpa dan kenal.
Tapi masing2 ada cara dan pilihan sendiri.
A sip of life yang Allah beri
untuk kita dan dia rasa pada ketika itu.
Very little but actually amazing
kalau kita berhenti menghitung detik yang seterusnya.
Forget about yesterday. No worry about later.
But feel the moment.

So, yeah. Farahin ada cara sendiri untuk melihat dunia.
I feel great about it. Sometimes.
Otherwise, sometimes it did make me worrying myself.
Apapun, love hate is real.
Sometimes I hate myself very much.
Sometimes where at most, I LOVE ME THE MOST.
Till then, bubye =)







We share the moment with different fates.
See you again.




Dah Tak Sunyi Lagi

Assalamualaikum..
Image result for super junior play
Hello, peeps! Dah nak tidur ke? Hehe
Eh eh! Dengar tak? Dengar kan?
Akhirnya, setelah sekian lama Super Junior.ᴱᴺᵀ sunyi tanpa lagu.
Sekarang dah ada lagu. Haha

Anyway, tu album latest Super Junior.
Album yang kelapan. We(ELF) called it 8Jib.
Tajuk album kali ni ialah PLAY.
Baru je seminggu released.
Bagi yang tak pernah taste lagu2 Super Junior,
boleh search One More Chance dan Black Suit for the latest.

Dah masuk tahun 3 sebagai mahasiswa
jurusan sains komputer major in graphics,
dah makin pandai baca bahasa2 komputer ni.
Tu yang passed letak lagu dalam Super Junior.ᴱᴺᵀ ni.
Tu pun refered sikit dekat SINI. Hihi

Tapi pandai pun tak lah pandai sangat. Masih belajar.
Tapi sampai bila nak main copy paste je kan.
Nak juga faham apa makna code tu semua.
Jadi kenalah belajar.

Till then, hope you enjoy the song!
Kalau mood tak ada nak layan lagu2 tu,
boleh cuit gambar kat sidebar ELFarahin tu.
Feel free to pause =)









Happy Belated 12 Years SUPER JUNIOR!
Happy 6 Years ELF to me too! d(6v6)b





So Poetic Today

Assalamualaikum...
Image result for sunrise image scene

Hello, peeps! I back again. Haha
Nak share sikit apa yang jadi hari ni.
So yeah, I am so poetic today.

Tengah hari tadi ada presentation.
And I didn't prepared anything for my speech.
Farahin sebut je la apa yang Farahin tahu and
apa yang Farahin conteng dekat slides yang Farahin buat. Haha

It was a presentation for a poem.
An assessment. For sure, have mark.
Farahin pilih poem with title
Still I Rise by Maya Angelou.

Firstly, of course Farahin tak tahu apa2 about this poet.
Even Farahin ni pun suka berpuisi at times,
but for sure I am not a bookworm. Hehe
So as I went through about her,
I at least knew some little things about her.
Either fact or fake, still an information.
Kind a new knowledge to me.

Jadi for this presentation we had to recite the poem.
So yeah. I did. Clearly. With cold feet.
And didn't expected,
my voice cracked as I reached at the second last stanza.
Almost cry but I didn't.
But still, it was quite epic to me. Haha
Never felt that way before just because reciting a poem.

Farahin rasa I really put my mind and soul masa baca poem tu.
I might not know all about Maya that she tried to convey in this poem.
But I knew how this poem really mean to me.
As I recited it line by line, stanza by stanza,
rasa macam semua pahit hidup Farahin was unfolded.
It was painful and wonderful at the same time.

Well, semua orang ada life experience masing2.
Mahu kecil atau besar.
And there were bitter things that happened to me
mungkin tak besar mana bagi orang lain
tapi besar bagi Farahin,

Those bitter things that happened,
sebenarnya betul2 ubah Farahin sepanjang 21 tahun ni.
It changed, how I look at the world.
It changed, how I look at people around me.
It changed, how I approach the others.
It changed, how I look at myself.
How should I educate 'her'.
It almost changed everything.

So I think I really take a like to this poem.
To end this 'so poetic' post,
here is the second last stanza
that pleaded for my tears today.
Thank you for your times, peeps =)

Out of the huts of history’s shame
I rise
Up from a past that’s rooted in pain
I rise
I'm a black ocean, leaping and wide,
Welling and swelling I bear in the tide.






Triggered

Assalamualaikum...
Image result for lonely images

Hi, peeps! Long time not posting ha.
Well direct je dengan tajuk post hari ni.
Triggered. Yes. I was triggered.

Now Farahin dah masuk tahun 3.
Yup. Senior Year.
Lecturer banyak sentuh pasal alam pekerjaan.
Dah tak ada manja-manja or main suap-suap.
Again. I was triggered.

Farahin dah nampak jalan nak menuju ke alam pekerjaan tu.
Tapi Farahin still tak nampak apa yang ada kat depan sana.
Gelap dan buat seriau je.
Yes. My comfort zone was triggered.

Angan-angan yang previously macam hangat-hangat taik ayam
now macam ada bau hangit-hangit gitu.
Buat Farahin tak senang duduk.
Someone would say,
eloklah comfort zone tu triggered.
Kiranya masih ada harapan.
But i am not feeling really good here.

Talking about being professional
gave me emotional impact.
Farahin ragu-ragu dengan diri sendiri.
Somehow I feel like I have nothing to show off.
Yet I know I have something.

Bila Introvert asyik disebut-sebut
macam virus liar berjangkit oleh lecturer,
Farahin rasa a bit down.
Yes. I am an introvert.
Half of my life till today,
I was struggling to not
let my introvert side being show.
Yet tahulah ada masanya kita pun rasa penat.
Kadang-kadang kita rasa macam hipokrit.

But you know,
Farahin tak buat semua ni sebab desperate.
It just I want to teach myself something. Slowly.
But never expect that it would be very long.
Somehow, I am lost here.


how many lies, how many acts
that i have to keep, just to be in contact


Kelip-kelip

Image result for fireflies blue

kelip-kelip malam munculnya diam-diam
bercahaya samar-samar namun terang
terpukau mata yang memandang
tersihir jiwa yang sumbang
sungguhpun malam tetap malam
langitnya hitam lagikan kelam
angin yang berbahasa dingin
luka tetap luka yang pedih
apalah sangat kelip-kelip malam
akhirnya hilang kala siang
sementara nafas masih berani
jantung masih berlari
yang semalam hanyalah diari
hari ini bukan kelip-kelip yang dinanti lagi
esok pasti akan datang mengganti
yang tetap ada di sini adalah diri ini


















Lelaki Enigma

Assalamualaikum..
Image result for enigma images

Hello, peeps!
Haihh makin jarang Farahin buat post kan.
Tapi jangan risau I'll never quit blogging.
It's just life gets busier nowadyas.
Fuh Fuh! Tiup sikit habuk2 kat blog ni. Haha

So sekarang ni Farahin tengah sem break.
But still have event to attend.
Lepas seminggu beraya, balik semula ke ump ni.
Ada kursus sispa, apm. you know...baju biru tu. Haha

Dijadikan cerita kelas malam ni
melibatkan pengucapan awam atau omputihnye public speaking.
Kita orang diminta tulis sebuah tajuk di atas kertas
dan kertas tu digulung masuk dalam kotak cabutan.
Seorang pelajar akan cabut satu tajuk dan buat ucapan.

The thing is Farahin tak terfikir cabutan bertuah akan dilakukan.
Jadi Farahin sengaja tulis tajuk yang agak unik dan cheesy.
Ya. Tajuknya seperti tertera di atas. Lelaki Enigma.
Kesian kawan Farahin yang terpaksa ulas tajuk Farahin tu.
But she did great. Applause!

Lelaki Enigma. Apa yang kau orang fikir?
Ya. Seorang lelaki. Lagi?
Lelaki Enigma. Nama lain yang Farahin berikan
kepada seorang lelaki yang tercatit dalam sejarah.
Seorang lelaki British. Genius dan berpendidikan tinggi.
Sejarah meraikan sumbangan besarnya
ketika era Perang Dunia Kedua
di atas kejayaannya memecah kod tentera German
yang dicipta menggunakan satu mesin yang dipanggil Enigma.
Ya. Lelaki ini seorang saintis dan jurutera.
I mean, jurutera komputer.

His life was great ha?
But it got twisted selepas kejayaanya sempena Perang Dunia Kedua itu.
Selesai tugasnya, dia kembali kepada kehidupan biasa.
Seorang jurutera, pemikir dan pengkaji.
Lelaki ini tidak pernah alami kepayahan dunia sebenar.
Betapa gelap dan kejamnya dunia ini. Dia tidak tahu.
Sehinggalah dia bertemu dengan seorang lelaki muda di kelab malam.
Mereka jadi makin rapat. Dikatakan hubungan mereka agak initm.
Ya. Bahasa kasarnya gay.

Tetapi lelaki muda itu mengambil kesempatan
dengan mencuri jam tangan pemberian ayahnya yang paling dia sayang.
Lelaki Engima ini melaporkannya kepada polis.
Tapi tahu tak apa yang polis buat?
Instead of menyiasat lelaki muda itu,
Lelaki Enigma ini ditangkap di atas tuduhan
berkaitan dengan seksualitinya.

Pada ketika itu kerajaan British menyatakan
kalau gay atau seumpamanya tidak layak bekerja
dengan/untuk negara mereka.
Ingat kan dia telah membuat sumbangan besar kepada negaranya?
Atas sebab seksualitinya seorang gay dia diragui dan dicerugai.
Polis memberikannya dua hukuman. Pilih salah satu.
Sama ada dia mahu dipenjarakan sepanjang hayat?
Atau dia diberikan rawatan ubatan
yang akan mengubah fizikal dan perlakuannya?

Lelaki Enigma ini memilih pilihan yang kedua.
Kajian menyatakan ubat yang diambil akan memandulkannya.
Dadanya mungkin mula membesar. Fizikalnya. Perilakunya. Mentalnya
Bakal berubah sepenuhnya. Lebih feminin.
Pada ketika itu ubat ini tidak semoden sekarang.
Ubat itu masih dalam kajian dan Lelaki Enigma ini seakan subjeknya.

Psikiatri yang merawat Lelaki Enigma ini dan juga seorang kawan
merekodkan bahawa ada perubahan pada Lelaki Enigma.
Seorang yang genius, pemikir, pengkaji,
Lelaki Engima seakan hilang semua kebolehannya.
Dia jadi pengeluh, putus asa dan dia mula bercerita tentang mati.
Psikiatri yang merawatnya berpendapat
mungkin ia disebabkan ubat yang diambilnya.

Dan Lelaki Enigma ditemukan mati dirumahnya
dan didapati menggantung dirinya sendiri.
Sejarah merekodkan pada ketika itu
umurnya baru sahaja 41 tahun.

Farahin dapat tahu pasal Lelaki Engima ni
dari sebuah dokumentati yang berjudul 'The Codebreaker'.
Asalnya, Farahin menontonnya sebab ia berkaitan dengan tokoh komputer.
Tapi akhirnya Farahin rasa tercucuk dengan kisah Lelaki Enigma ini.
Ya. Farahin menangis. 

Pedulikan sama ada kisah ini sekadar rekaan barat
ataupun memang benar.
Yang pasti pelajari pengajarannya.
Bagi Farahin meletakkan isu seksualiti dan kerjaya
di dalam satu mangkuk memang tak relevan.
Serupa macam meletakkan kalau Melayu itu pastinya Islam.
Sedangkan ada sahaja yang bukan Melayu itu juga Islam.

Jadi itu sahaja post kali ini.
Kalau ada silap tu tegur dengan baik.
Farahin bukannya berilmu sangat.
I just wrote with my heart.
How and What I felt.
Kalau tahu, siapa Lelaki Engima ini? cer teka. Haha
Till then, bubye jumpa lagi =)











Bagimu lakhnat, baginya khianat.
Bagimu nikmat, baginya musibat.









Dewasa

Image result for sunrise

serasanya baru semalam
pagiku disapa satu rasa
sedang malamku dibuai rindu

seakannya baru sekejap
bahagia yang belum pernah ada
senyum yang menyimpan seribu kata
sedang hati bermadah lara

masanya tidak terhitung
namun angka usia kian dewasa
kisah dulu kisah lama
kisah kita di saat muda

kini dari jauh aku perhati
rentak hidupmu yang berinspirasi
langkahmu yang penuh berani
aku jadi iri

inilah lelaki
pernah dulu dia yang paling aku sayang
dan hari ini aku masih menjadi bayang
namun dengan hati yang matang













Salam Radaman ! Puasa taw jangan tak puasa =P













Peluang

Assalamualaikum..
Related image

Hello, peeps!
Lamanya lahai tak update blog kan. Miss me?
Well makin dewasa makin pemalas dia. Haha

Farahin nak heboh sikit pasal Farahin.
Farahin sensitif dengan attitude seseorang.
Tak kiralah attitude tu ditujukan kepada Farahin atau pun tidak.
Kenapa? Sebab Farahin sensitif dengan persekitaran Farahin.
Mostly everything.

So lately roommates bising2 sebab dapat tawaran belajar kat Indonesia.
Yet diowang tak nak pergi. Katanya mohon hari tu acah2 je.
Tapi parents asyik mendesak suruh pergi even diowang dah kata tak nak.

Kalau Farahin, tak kiralah orang nak tanya apa, nak kata apa,
kalau Farahin dah kata tak nak, memang tak nak. I have no more comment.
Tapi diowang masih lagi pening2. Katanya serba salah kecikkan hati parents.

Farahin tak tahu apa yang diowang fikirkan sampai pening2 berhari-hari macam ni.
Mungkin sebab Farahin anak tunggal. Mungkin sebab Farahin selalu keraskan hati.
Mungkin sebab Farahin selalu biarkan jiwa dan emosi ni bebas tak terkongkong.
Farahin tak biarkan diri keliru macam diowang.

Bagi Farahin, kalau parent push macam mana pun
even I know diowang macam tu sebab nak yang baik2 untuk Farahin,
if I said no, then NO.
Wut? Kita sebagai anak sibuk fikir nak banggakan mak ayah.
Tak nak beri mereka kecewa.
Tapi tahu ke kita nak banggakan mereka macam mana?

Let's make this situation the example.
Farahin dapat tawaran tu but tak nak pergi.
But parent asyik push supaya pergi.
Farahin jadi serba salah sebab takut kecewakan parent.
But fikir balik! Kalau Farahin memang 100% tak nak belajar sana
tapi Farahin pergi juga atas permintaan mak ayah.
Yes. Masa tu mereka senyum. Mereka bangga.
Later, how if Farahin memang tak survive kat sana?
Tak payah cerita pasal social life. Cerita pasal study je.
How if study Farahin terumbang-ambing macam kapal dekat tengah laut.
Satu demi satu gred merosot. Bukan sebab malas ke apa.
Tapi sebab niat tu dari awalnya tak betul
plus fikiran dan emosi yang terganggu.
That time bila parent tahu mesti diowang salahkan diri diowang pulak.
Mungkin tak patut diowang push Farahin supaya pergi.

Apa yang Farahin nak sampaikan,
just because diowang parent dan lebih tua
tak semestinya kita kena iyakan semua yang diowang kata.
Parent pun manusia. Manusia ada silapnya. Ada tamaknya.
Katakan, ada seorang anak ni kerjanya kutip sampah tiap2 hari
tapi masih mampu solat dan makan dalam keadaan yang bersih
malah lebih kerap ucapkan Alhamdulillah sambil senyum
daripada mengeluhkan nasib sendiri. Korang rasa mak ayah diowang kecewa ke?
Kalau Farahin lah mak kepada anak ni, Farahin bangga.
Setidaknya dia tidak menyusahkan hidup orang.
Tidak lakukan perkara yang bukan2.
Malah dia lebih tahu bersyukur dan positif dengan kehidupan sendiri.

Ya. Kita seorang anak. Kita ada tanggungjawab terhadap ibu bapa kita.
Ya. Kita seorang pelajar. Kita ada tanggungjawab kita sebagai pelajar.
Tapi jangan nafikan, kita adalah kita.
Kita ada tanggungjawab terhadap diri kita.
Buat apa yang kita suka. Yakin dengan apa yang kita pilih.
Yakin yang Allah akan jaga dan lindungi kita.
Dunia ni sementara. Lakukan segala apa yang mampu selagi hari ini masih ada.

Ibu bapa pun jangan terlalu push anak2.
Jangan sebab dia anak, kita ambil kesempatan
dengan emosi dan perasaannya.
Typical mentaliti selalu kata anak tunggal dimanjakan.
No. Tak semestinya.
Parent Farahin tak pernah sebut pasal ni
tapi Farahin belajar dari diowang sejak Farahin kecik.
Susah senang biar kita tanggung. Jangan susahkan orang.
Bangga dengan diri sendiri bila kita boleh uruskan hidup sendiri.
Tak kiralah susah atau senang.

I know something and I saw something.
Ayah dah bayar habis rumah kenderaan semua.
Yang tinggal cuma sara hidup seharian dan belanja Farahin.
Dari sini Farahin dapat agak.
Hint dia, "esok kalau Farahin dah bekerja,
Farahin cuma perlu tanggung susah senang hidup sendiri.
Rumah ayah dah habis bayar. Kereta motosikal tu nak pakai, pakailah.
Ayah dah habis bayar. Nak terbang ke tergolek ke Farahin tanggung sendiri.
Mak ayah tak minta apa2. Asal jaga nama sendiri, keluarga, agama dan bangsa."

Jadi apa yang buatkan parent kita bangga
tak semestinya belajar tinggi, kerja hebat, rumah besar dan sebagainya.
Yang pasti kita boleh tanggung hidup sendiri.
Banyakkan berusaha daripada mengeluh.
Actually apa pun yang kita buat parent memang selalu risau.
Memang tak boleh nak buat apa. Huhu
Yang penting tunjukkan kat mereka yang kita kuat. Buktikan.
Tak kiralah apa pun yang kita buat.
Jangan cengeng. Jangan terlalu manjakan diri.

Farahin ingat lagi masa awal mohon UPU dulu,
Mak minta jangan belajar jauh2.
Farahin tahu mak risau kalau Farahin jauh2. Farahin faham.
Tapi Farahin tetap balas macam ni,
"Farahin tak kisah pun belajar kat mana." I smiled.
Jangan cengeng. Jangan biasakan diri dimanjakan.
Hati parent memang selalu tak tenang
sebab diowang selalu nampak kita masih kecik dan budak2.
Jadi jangan tambahkan lagi rasa tak tenang tu.
Kena kuat dan positif. Tunjukkan at least kita dah tak jatuh bila berjalan.
Kita tak nangis bila terluka. Tunjukkan apa yang dah diowang ajarkan
pada kita pasal hidup selama ni.










Life has Choices, Change and Chance.
Make your choice and do the change so that chance is created.