Lencongan Duit Syiling

Assalamualaikum...

Hello, peeps!
Farahin blogging lagi...
Tajuk malam ni Lencongan duit syiling. Haha
Apa punya tajuklah tu.

Jom singkap semula kisah semalam. Haa
Yesterday Farahin went shopping sakan
dengan my dear awex.
Yalah. Awex aje ada. Dah boyfren tak ada. Hoho

Then, ada moment tu lepas keluar dari Popular
Farahin terjatuhkan duit syiling. Sekeping aje.
Tapi dia bergolek tu melencong terus ikut corner.
Memang kelakar. Orang lalu-lalang pun tengok aje.
Farahin and my awex pun sama. Tengok aje.
Takkan nak kejarkan dah dia melencong jauh macam tu.
3 ke 4 saat juga kitorang berdiri aje tengok syiling tu bergolek.

Memang ni first experience.
Selalu duit syiling jatuh kan bergolek setempat aje.
Yang ni melencong kemain jauh. Bunyi kuat pula tu.
Padahal sekeping aje.
At last, ada amoi kecik ni ambilkan.
Baik kan? Tak racist.
Macam ni baru betul didik anak. Huhu

Adehhh....asal teringat aje mesti nak gelak.
Dulu2 selalu kitorang ada kes dengan longkang.
Korek aje post2 lama dalam blog ni. Mesti jumpa.
Apapun, memang best bila ada unexpected moment macam ni.
Moment macam ni yang paling kuat dan mudah untuk kita ingat.
Well, Farahin memang sukakan something rare and different.

So, itulah singkapan kisah semalam.
Esoknya will going back to UMP.
Gonna miss my dear awex ni.
Balik raya ni pun sebab homesick dengan dia.
Bunyi macam keji, kan?
Orang lain homesick dengan parents.
Tapi Farahin dengan awex.
Janganlah judge the book by it cover.
Nak buat macam mana.
Hati tak boleh tipu kan.
LoL...cakap apa ni...Hahaha

Okeylah. Gonna end my story here.
Eh! 12.30 a.m pagi dah.
Tidur jom! Bubye.
See you soon.





p/s: Rasa macam balik UMP nanti mesti kena tembak dengan Quiz/Test sume.













Love Comes Slow and It Goes So Fast

Assalamualaikum...


Hello, peeps!
Hmm...tajuk malam ni macam serius je kan?
Panjang tu dah sah2 terang lagi jelas. Huhu

Love Comes Slow and It Goes So Fast.

Pernah dengar tak ayat tu kat mana2?
Mungkin korang pernah dengar tapi tak perasan.
Ni a part of lyric from my favourite song,
Let Her Go by Passenger.

Kalau dengar betul2 lagu ni
mesej yang nak disampaikan sangat mendalam kan?
Tak tahulah bagi korang dalam mana.
Tapi bagi Farahin dalamnya bikin sentap di hati.
Haa...gitu. Haha

So kisahnya Farahin akhir2 ni,
Since a week after Farahin masuk ke UMP,
Farahin ada dapat mesej sweet2 belaka from unknown.
Unknown tu dah tentunya lelaki.
Selamba je bahasakan diri dia abang. Tua sangat ke? Haha

Anyway, Farahin tak pernah reply mesej dia.
Missed call dia pun Farahin tak pernah nak balas.
Plus, dah 3 minggu phone tak ada kredit. Hahaha
Malas nak top up sebab bukan ramai sangat pun orang yang Farahin nak contact.
Biasanya in contact pun banyak via whatsapp since dah ada plan internet bulanan kan.


Dah dua minggu unknown tu tak missed call or mesej.
Suddenly, semalam dapat 1 missed call and 1 mesej.
Farahin ingat 2 minggu ni dia dah quit spamming.

Memang tertanya-tanya siapa unknown ni.
Sebaya ke since dia main macam budak2 camni?
Kalau senior, dah tentu matured2 belaka.
Study sampai botak. Hahaha
Tapi dia ni bazir kredit main2 macam ni.

However, Farahin tak rasa terganggu pun dengan mesej dia.
Setidak-tidaknya berbunyi juga Mr.Vovo tu.
Kalau tak sunyi sepanjang hari.
Kadang2 terfikir, buat apalah aku beli handphone ni? Huhu

Banyak tanggapan Farahin kepada unknown ni.
Serius ke dia ni crush dengan aku?
Ah! Main2 je ni. Tak matured langsung main2 macam ni.
Best juga dapat mesej camni since...yalah. Kite ni single. Haha

But then, Farahin teringat kepada lirik lagu tu.
Cinta datangnya lambat, perginya cepat.
Well...macamlah tak ada pengalaman kan.
Puppy Love dulu dah cukup masam masinnya.

So, don't be rush!
Yang Farahin patut rush sekarang is my study.
Nak ke extend 4 tahun tu? Mampuih tak mahu.
Cinta tu kemudian2 ya.
Kalau datangnya untuk memberi, kita terimalah.
Kalau datangnya untuk mengambil sesuatu, maka berwaspadalah.
Wah! Berpujangga sudah.

Okeylah. Done here.
Mengantuk dah ni since jadual siang tadi full habis.
Esok nak balik kluang dah! Yey
Pagi2 pula tu. Huhu

Bubye! Gudnite

















Freeware To Share

Assalamualaikum...

Hai, semua!
Wah wah wah...makin kerap Farahin blogging ya. Haha
Sementara dapat blogging ni lah kite blogging kaw2.
Nanti bila dah busy giler2 dengan study,
agaknya nak taip link blog kat address box pun dah tak sempat.
Macamlah tak ada pengalaman kan.

So, the topic for tonight is Freeware To Share.
Rasanya korang dah tahu kan Freeware to apa.
Bloggers yang dah kamceng habis dengan dunia editting mesti dah tahu.
Kalau tak tahu, meh Farahin kasi define sikit.
Freeware tu singkatan bagi Free Software.
Haa...dah dapat gambarannya macam mana?

So, freeware apa yang nak di share tu ialah SINI.
Rajin malam ni chat2 dengan Google Ahjussi about photoshop dan sbg.
lalu terjumpalah Farahin websites tu.
Seems like software yang dikongsikan kat situ free2 belaka.
Yeah! Tinggal klik download aje.

Scroll scroll, nampaklak K-3D kat website tu.
Apa tu? Nampak macam ada kes sikit dengan animation dan seumpamanya.
Macam best aje. Jadi Farahin pun tak segan untuk download.
Lepas ni, pasti menggodeh sampai larut kasi sebati bagi diri.
Haa...macam tu. Huhu

Kisahnya malam ni rajin duk chat2 dengan Google Ahjussi
sebab Farahin ada tugas penting.
In a week, Farahin perlu design a poster.
Woahh...first year student dah mula design-designing bagai?
Taklah. Ni bukan assignment or what.
Ni tugas dari team yang Farahin baru aje officially jadi ajk hari ni
called Multimedia Team.
Yeah. Ceritanya MT ni ada kes bila kendalikan sesuatu program.
Ada part MT perlu handle slide, pa system, camera, poster and more.
Haa...dah nampak kan kehebatannya tu. Hihi

Okey. Done here.
Nak sambung chat2 dengan Google Ahjussi
sambil korek idea untuk buat poster tu.
Poster tu sempena Pertandingan Fotografi & Videografi
yang akan diadakan pada awal bulan depan.
Fuhh! Hopefully, Farahin dapat hasil kerja yang terbaik.
Berkobar-kobar nak tunjuk bakat ni.
Yalah...kite skill hampeh lagi.
Ada talent aje. Haha

Then, gudnite!
Bubye. See you soon.





p/s: Tak lama lagi cuti Raya Haji. Balik rumah! Haha








BCS1023

Assalamualaikum...
Hai hai hai!
Rajin pula rasanya nak blogging malam-malam ni.
Esok kelas pack macam tak fikir aje kan. Haha

So tajuk diberi BCS 1023. Tahu kod apa tu?
Itu kod bagi subjek Programming Technique.
Budak komputer aje kenal dengan subjek ni. Huhu

So the thing is my lecturer names Ramiza Ramli
who teach us this subject already gave us a simple assignment.
Actually, more to exercise.

Soalannya, write pseudocode of square root of x
or draw the flowchart.
Pseudocode? Flowchart? Apa tu?
Dah cakap budak komputer aje tahu. Hihi
Simple giler soalan ni. Kalau ikut apa yang Farahin faham,
10 minit pun dah boleh siapkan.

Tapi...tapi...En.Ramiza ni kasi twist
apa yang Farahin dah study kat matrik johor dulu.
Usually kami guna, x=y^0.5 untuk cari square root of a number.
Tapi En.Ramiza ajar guna average.
Haa...termenung Farahin seminggu.
Tanya Google Ahjussi tiap-tiap hari.
Esoklah due date Farahin mesti submit exercise ni.
Barulah malam ni jumpa article yang guna
cara sama macam En.Ramiza ajar.
Nak tengok? KLIK.

Finally, siap juga exercise ni. Tadaa...

Tapi itu pun ada silap.
Kotak Print Y2 tu should dalam bentuk parallelogram.
Dah betulkan pun. Huhu


Okey. Cukuplah perkongsian kecil-kecilan untuk malam ni.
Mana yang bukan in study of computer science
mesti blur blur baca post ni.
Then try get interest in computer science.
Memang best! Huhu

Till then, gudnite!
Bubye. See you soon.








p/s: hopefully, Farahin takkan jemu dengan computer science. Inshaallah








Super Junior Magic


Assalamualaikum....
Hello, peeps!
aigoo....aigoo...it's magic!
it's called magic!
Farahin ada perasaan yang mana cuma timbul
semasa view MV Super Junior sahaja.
Farahin akan senyum-senyum sendiri, rasa happy semacam
and jantung mesti buat lagu dup dap dup dap. Haha
That's how i feel towards Super Junior.

Oppadeul, chukkahamnida!
Like magic, you entertained our world.
Like magic, we sing to your song.
Like magic, SJ and ELF will be Ever Lasting Friends.
Super Junior! Saranghae! Huhu

























Officially an UMPian

Assalamualaikum...


Hello, yeorobun!
I'm back. Nak mention,
blogger ELFarahin still active and so do the blog.
Mungkin tidak aktif macam dulu,
but still HERE. hehe...

Nampak tajuk tu? Jelas lagi terang.
Alhamdulillah. Since 30/08/15,
I am officially an UMPian.
In mission to graduate in
Bachelor of Computer Sciene(Graphic & Multimedia Tech.).
Inshaallah...
Minta amiin-kan. Hehe

Okey. Nak tunjuk sikit muka yang semakin tua ni. Haha

Hmm. Mungkin akan hiatus lagi.
Of course, will be very busy with my study.
Akan berjauhan lagilah kita wahai blog kesayangan...
bloggers sekalian. Sobsob...
Tapi pasti akan lebih akrab dengan komputer atau laptop
since Farahin major in this case. Huhu

Banyak kesukarannya sebelum Farahin hendak menapak ke UMP ni.
Elok dapat surat tawaran kemasukan,
masa itulah Mr.Acer tercinta jahanam.
Motherbard hancor. Maybe sebab asyik jatuh.
Bukan maybe tu, memang padan pun.
Tapi...tapi...tapi...sedih sangat

2 minggu Mr.Acer berada di wad,
elok kembalinya ia ke rumah,
It wasn't functioning again!
Memang masa tu menyumpah-nyumpah dalam hati aje lah.
Bukan cuma sebab Mr.Acer yang baru saja lepas repair not functioning,
juga sebab esoknya Farahin dah patut ke UMP.
Gila STRESS!

At last, Mr.Acer back to ward.
Kali ni repair tak perlu bayar.
Nasib baik ayah minta resit for warranty masa first time repair.
Then, terpaksalah memburu cinta baru.
Found another Mr.Acer in Grey.
Bigger and cheaper than previous Mr.Acer.
Goody pun banyak giler! Huhu
Tapi cinta pertama still tidak dapatku lupakan. haha

Apa yang buat Farah lebih tertekan,
ayah terpaksa keluar duit banyak-banyak walhal Farahin belum pun jejak ke UMP.
Laptop baru. Smartphone baru.
Teman Farahin pergi bank, office PTPTN, etc.
Memang balik dari mana entah...lupa,
Farahin diam-diam nanez kat tempat duduk belakang skuter.
Ayah bonceng. Rasa serba salah kat ayah.

Ada moment saja nak test ayah.
"Ayah, boleh tak?" Farahin tunjuk harddisk 500GB RM120.
"Bolehlah." Ayah angguk.
"Ish! Semuanya boleh. Manjakan sangat Farah ni."
Farahin memang ada rasa nak beli harddisk.
Tapi benda tu still belum perlu kan. Biarlah dulu.

Orang asyik berpendapat anak tunggal manja.
Semua boleh dapat. Semua ada.
Farahin anak tunggal.
Kadang-kadang ada juga manjanya.
Nama pun anak kan.
Tapi Farahin sendiri tak selesa kalau terlalu dimanjakan.
Ada orang perli Farahin,
ayat cliche macam tadi tu lah.
Bukan ayat gurau-gurau, tapi dia memerli.
Kecik aje pandang dia even dia a lot older than me.


Oh, yes! Dah mention someone older tu, teringat
dia juga dugaan sebelum Farahin bertolak ke UMP.
Dia kata UMP tak power.
Dia salah dengar course Farahin as akaun and
perli karier tak ada masa depan.
When I corrected it,
dia macam mengarah...
"Kau ambil ni lah...Multimedia."
Act macam asam garam dia dah melimpah satu dunia.
Gerammm je!
Memang susah nak lupa since it was my first experience
meeting someone with that kind of attitude.

Farahin pantang UMP dihina
sebab UMP langkah kanan bagi Farahin.
UMP adalah rezeki, nikmat, tuah,
yang Allah SWT kurniakan kepada Farahin and parents.
Dengan result matrikulasi bawah 3.0 pointer tu,
masih ada universiti mahukan Farahin.
Memang pantanglah kalau UMP dihina-hina!

Nak highlight sikit,
"Universiti power ke tidak itu universiti punya cerita.
Kita student kalau study macam taik,
result hampeh, ada ke orang nak pandang nanti.
Orang tak tanya kita student mana,
dia tanya apa yang kita ada.
Mana-mana kita pergi,
kita bawa nama kita, keluarga, agama, bangsa & negara.
Kalau ke luar negara, macam diorang kenal UMP.
Diorang kenal Malaysia aje."

Bukan nak tunjuk bijak,
mungkin juga cakap tak serupa bikin,
tapi kita manusia perlulah saling mengingatkan.
Farahin pun study tak ada lah macam student cemerlang,
result pun tak ada lah gempak sangat.
High school dulu corot aje nombornya.
Tapi macam manapun tetap perlu muhasabah diri.
Tak selalu, sekali-sekala pun tak apa. Right?

Okeylah. Panjang dah ni.
Penat you all baca.
Anyway, thank you sebab baca sampai habis.
Oh! Kalau belum follow tu, followlah. Hehe

Till then, assalamualaikum.
Gudnite! See you soon. Mmuah...







p/s: my lecturers hensem2 belaka. Hahaha